Menisküs
Prof. Dr. Murat Bezer Anlatıyor...

Menisküs

Menisküs Yırtığı 

Menisküs Yırtığı

Menisküs yırtıkları kimlerde görülür?
Menisküs yırtıkları diz yaralanmaları arasında en sık görülen patolojidir. Atletler ve kontak sporlarla (futbol, basletbol gibi) uğraşan insanlarda sıklıkla görülür. Ayrıca her yaşta, her insanda görülebilir.

Menisküs yırtıkları nasıl oluşur?
Ani gelişen menisküs yırtıkları, çoğunlukla spor müsabakaları esnasında oluşur. Sporcuların ayakları dizlerinin kendi ekseni etrafında dönmesi neticesinde gelişir. Rakip sporcuyla direk temas durumunda da meydana gelebilir. İlerleyen yaşlarda da yıpranmaya ve sürtünmeye bağlı olarak da gelişebilir. Bazı durumlarda koltuktan kalkarken bile dönme hareketiyle menisküs yırtığı görülebilir.

Menisküs yırtığının bulguları nelerdir?
Menisküs yırtığı olduğu zaman bir ses duyabilirsiniz. Hastaların çoğu menisküs yırtığı olan dizin üzerinde yürüyebilirler. Spor yapmaya devam edebilirler. 2-3 gün sonra dizde sertleşme ve şişlik oluşur.

Menisküs yırtığının bulguları;

  • Ağrı
  • Sertlik ve şişlik
  • Dizde kilitlenme, boşa basma hissi
  • Dizin normal hareket açıklığına getirilememesi

Tedavi uygulanmazsa, menisküsteki yırtık bölüm kopabilir ve dizde kilitlenme olabilir.

Menisküs yırtıklarında nasıl tanı konulur?
Doktorunuz hikayenizi ve şikayetlerinizi dinledikten sonra dizinizi muayene edecektir. Menisküsün yer aldığı eklem hattındaki hassasiyet kontrol edilir. Bu durum, yırtık hakkında ön bilgi verecektir. Takiben hastadan röntgen grafileri istenebilir. Röntgen görüntüleri menisküs yırtıklarını göstermese de, kireçlenme gibi diz ağrısına sebep olan durumlar hakkında bilgi edinilmesini sağlar. MR görüntüleme ile diz eklemindeki menisküs, ön çapraz bağ gibi yumuşak doku yapıları görüntülenebilir.

 

Menisküs yırtıkları nasıl tedavi edilir?
Doktorunuzun tedavi yöntemi yırtığın büyüklüğüne, bulunduğu yere ve zamanlamasına göre değişecektir. Menisküsün dış 1/3’ lük bölümü kanlanma açısından zengindir. Bu bölgenin yırtıkları kendiliğinden iyileşebilir veya cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Uzunlamasına olan menisküs yırtığı bu duruma bir örnektir. İç kısımda yer alan 2/3’ lük bölüm ise iyi kanlanmaz. Bu nedenle kendiliğinden iyileşme özelliğine sahip değildir. Çoğunlukla cerrahi yöntemler uygulanır. Ayrıca yaşınız, aktivite seviyeniz ve eşlik eden başka bir hatalığın varlığı (ön çapraz bağ yırtığı gibi) tedavi planına etki edebilir.

Menisküs yırtıklarında tedavi yöntemleri nelerdir?
Menisküs yırtığınız küçükse ve menisküsün dışında yerleşmişse, cerrahi tedavi gerekmeyebilir.

  • İstirahat: Yırtığa neden olan akviteden uzak durulmalıdır. Doktorunuz size ayğınızın üzerine ağırlık vermenizi engellemek amacıyla baston veya değnek önerebilir.
  • Buz uygulama: Gün içerisinde bir çok kere tekrarlanmak üzere, her saat 20 dakika buz uygulanır.
  • Elastik bandaj uygulama: Şişliği ve eklem boşluğuna kan dolmasını engellemek için elastik bandaj uygulanır.
  • Elevasyon: Şişliğin inmesi için istirahat halindeyken yırtığın meydana geldiği bacak kalp seviyesinden yukarı kaldırılır.
  • Medikal tedavi: Ağrının ve şişliğin dindirilmesi için kullanılır.
  • Cerrahi tedavi : Artrskopik Menisküs Ameliyatı

RANDEVU TALEP EDİN
BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN SİZİ ARAYALIM